Om badstuer og om forskjellige typer!

Publisert på

Badstue er et rom med høy temperatur og høy eller lav luftfuktighet (avhengig av type badstue), hvor du tilbringer fra noen til over et dusin minutter.
Badstue er meget populær i Finland, Estland, Latvia, Litauen, så vel som i Russland, og spiller en viktig sosial rolle i disse landene. Badstuer har blitt bygget av det finske folk siden uminnelige tider. I dag blir det stadig mer populært i Norge også. Dens fordeler og gunstig behandling av kroppen er superfint på lange høst og vinterkvelder og gir en ideell avslapning.

Å være i badstuen styrker kroppens immunitet, renser kroppen, forbedrer blodsirkulasjonen og gir næring til huden. Velværen påvirkes av to avgjørende faktorer: temperatur og fuktighet.

Typer badstuer

Det finnes ulike studier på typer badstuer, men 4 grunnleggende typer er vedtatt, på grunn av kilden til varme og fuktighetsgenerering.






Type badstue  Lufttemperatur  Relativ fuktighet  Egenskaper
 Tørr badstue
(også kalt finsk) 
 60-110 °C  5-15%  Komfyr varmesteiner, seter og ryggstøtter av tre.
 Våt Badstue   50-65 °C  20-40%   Komfyr varmesteiner, seter og ryggstøtter av tre.   Vanndispenser for steiner eller dampgenerator for å øke fuktigheten.
 Dampbadstue (også kalt romersk bad)   45-55 °C  40-100%  Varmeholdende ovn og dampgenerator for å opprettholde den innstilte fuktigheten. Keramiske eller plastseter og ryggstøtter.
 Badstue infrarød  Ambient / romtemperatur  Ambient/ romfuktighet   Varmeelementet i kroppen er infrarøde varmeovner.  Luften i badstuen varmes ikke opp.

   
I tillegg kan du møte andre typer badstuer avledet fra grunnleggende, for eksempel:

Type badstue Lufttemperatur Relativ fuktighet  Egenskaper
Salt badstue   60-100 °C  10-15%  Tørr badstue med saltblokker i veggene.
Steinbadstue  50-65 °C  20-40% Våt badstue, der setene og ryggstøttene er laget av stein og damp produserer oppvarmede steiner nedsenket i vann.
Russisk bania  50-65 °C  40-60%  Våt badstue, som i tillegg bruker hvitting for pisking eller wagging. For det meste i form av et eksternt badstuehus.
Biobadstue  50-65 °C  20-40%  Våt badstue, som bruker essensielle oljer for aromaterapi og fargerik belysning for fargeterapi.
Urte badstue   45-55 °C 40-80%  Steam badstue, som bruker avkok av urter eller essensielle oljer sprayet med damp.
Caldarium  40-45 °C  20-40% Steam badstue, som bruker essensielle oljer for aromaterapi og fargerik belysning for fargeterapi.

  

Tre til badstue

For bygging av badstuer bruker vi bare det høyeste kvalitet tre. Plankene må ha riktig fuktighet og skal bli også fri for defekter, typisk for tre naturlige defekter (for eksempel kvister) forekommer i liten grad - skalaen avhenger av type tre, treet er jevnt malt og ren.

Den tradisjonelle finske badstuen er laget av gran eller furu, da dette materialet er godt tilgjengelig der. Badstuen kan imidlertid være laget av annet tre, for eksempel kanadisk grantre eller kanadisk sedertre. I badstuebenkene for å sitte og ligge, samt ryggstøtter og hodestøtter kan være laget av afrikansk abachitre, aspen (osp) eller svart alder (svartor). Dette treet har en lav tetthet som gjør at treet ikke varmes opp for mye ved høy temperatur, og du kan sitte på den uten å bekymre deg for brannskader.